Sporten is beter dan genezen

logo-glans

In mijn werk kom ik allerlei verschillende mensen tegen. Dik, dun, sportief, lui, gelukkig, ongelukkig, gezond, ongezond en alles er tussenin. Dat maakt het werk zo ontzettend interessant. Elk mens is uniek en vraagt om een eigen benadering. Zo ook diabetespatiënten. Ik help er inmiddels een aantal. En dat blijkt niet altijd even makkelijk. Niet voor mij en zeker niet voor de diabetespatiënt zelf. Het is een nare ziekte, waarvan de gevolgen onderschat worden. Wat mij betreft zou iedereen er zoveel mogelijk aan moeten doen om te voorkomen dat je diabetes krijgt. Ik zeg: sporten is beter dan genezen!

Het baart me serieus zorgen. Diabetes is uitgegroeid tot volksziekte nummer één. Tussen 2000 en 2007 is het aantal patiënten met ruim 50 procent gestegen. Er zijn nu bijna 750.000 gevallen bekend en naar schatting nog eens 250.000 onbekend. Dat betekent dat een miljoen mensen in Nederland met diabetes rondlopen. Negen op de tien patiënten heeft diabetes type 2. Dit is de niet-aangeboren variant, ook wel de variant die we vroeger kenden als ouderdomssuiker. Op dit moment is het veel meer iets van alle leeftijden. In Amerika zijn er zelfs al kleuters met diabetes type 2…

De groei staat bovendien niet stil. En dus is er nog eens een groot aantal mensen dat tegen de diagnose aanhangt. Bijna-diabetes patiënten, zogezegd. Ze gaan naar de specialist, horen dat hun bloedsuikerwaarden niet goed zijn en dat ze tegen diabetes aan zitten. De specialist vertelt hen dat ze nu écht hun best moeten doen om diabetes te voorkomen. Het advies: zorg dat je gezond eet, voldoende sport, op een gezond gewicht komt en zo nodig stopt met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat diabetes door een gezonde levensstijl op zijn minst uitgesteld kan worden.

Er kleeft meer aan deze ziekte dan een tabletje of spuitje

Nu wil ik niet op de stoel van de specialist gaan zitten, maar ik vraag mij af of dit advies voldoende is. Zou het niet goed zijn als er ook aandacht uit gaat naar de gevolgen? De meeste mensen denken dat het blijft bij het spuiten van insuline of het slikken van tabletten. Maar pas op: er kleeft veel meer aan deze ziekte dan een tabletje of spuitje. Diabetes heeft een soort domino-effect. Ongeveer de helft van de patiënten heeft last van chronische complicaties. Het rijtje is afschrikwekkend: hart- en vaatziekten, slechtziendheid, aangetaste zenuwen, nierklachten, dementie, depressie en nog wel wat meer. Ik heb het idee dat we ons hier onvoldoende van bewust zijn. Wat mij betreft ligt daar een belangrijke taak voor diabetesspecialisten. Mensen moeten zich bewust zijn van de gevolgen, voordat ze ergens actief aan gaan werken.

Maar wat moet je dan doen, als je tegen diabetes aan zit? Eigenlijk komt het neer op wat iedereen moet doen, maar dan net iets beter. Gezond eten en bewegen. Zorg dat je van overgewicht afkomt, want daardoor reageert het lichaam minder goed op insuline. Hierdoor heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker in balans te houden. En dat terwijl die balans juist zo belangrijk is.

De balans moet overal in terugkomen. Dat wil zeggen: sporten en rusten, maar ook gezond eten en soms eens wat lekkers. Grote schommelingen, bijvoorbeeld door extreem diëten, zijn dus uit den boze. Ga je elke dag gelijk een paar uur trainen? Dat kan, maar het gevaar op blessures ligt dan op de loer. Bouw rustmomenten in, dan gaat het sporten je ook beter af. Het resultaat: je valt op een verantwoorde manier af. Dat is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met (kans op) diabetes.

Dat verantwoord afvallen, duurt dat dan niet lang? Dat klopt. Het duurt langer. Maar het lichaam moet wennen aan een nieuwe manier van eten en bewegen. Zorg voor een gezonde balans. Ik hoop van harte dat we de groei in diabetes dan een halt kunnen toeroepen.

 


Mireille van Vuuren komt uit Waddinxveen en is personal trainer in haar eigen bedrijf MiCorpus. Ze is al jaren actief in de sportbranche en heeft opleidingen gevolgd op het gebied van personal training en health coaching. Daarnaast is Mireille massagetherapeut.


Be Sociable, Share!

    Reageer

    Facebook

    Twitter

    LinkedId