Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

logo-glans Wij vrouwen zijn complexe wezens. Is het niet ons gewicht, dan is het wel ons haar of het uiterlijk van een andere vrouw, waardoor we ons onzeker voelen. Voordat ik een avondje uitga, kleed ik me soms wel vijf keer om, voordat ik tevreden ben. Ja, onzekerheid speelt ook mij weleens parten. Maar waarom zijn we nu eigenlijk onzeker? Hoeveel meer zou je bereiken als je zeker bent van jezelf?

De puberteit was mijn meest onzekere periode. Ik voelde me een lelijk eendje met puistjes en een beugel. Te zwaar. En ik kon niet leren. Ik verzette me en kreeg elke week straf. De conciërge op mijn middelbare school troostte me op subtiele wijze: “Ach Mireille, niet iedereen kan knap zijn.” De mislukking was compleet, althans dat dacht ik.

Na een aantal moeilijke jaren vond ik mezelf opnieuw uit. Mijn puistjes waren verdwenen, die vervelende beugel had voor een mooi gebit gezorgd en ik ging sporten. En dat bleek ik goed te kunnen! Ik kreeg er meer en meer lol in en dat was te zien: ik werd zelfverzekerder.

Dat ik me op deze manier ontwikkeld heb, heb ik ook aan anderen te danken. Je hebt soms het bekende duwtje in de rug nodig. Maar je kunt een heleboel zelf. Een prachtig voorbeeld kwam ik tegen op een luie zondagochtend, al surfend over YouTube. Ik stuitte op een video van Britain’s got talent ‘Charlotte and Jonathan’. Mijn oog viel op de zwaarlijvige Jonathan, die werd vergezeld door de mooie Charlotte. ‘Klik’. Het opvallende duo komt op en krijgt wat vragen van de jury, die duidelijk sceptisch is.

Jonathan weet zich geen houding te geven, dat komt vast en zeker door zijn omvang. Dan begint hij te zingen… Zijn prachtige operastem bezorgt me kippenvel over mijn hele lichaam. Het publiek gaat uit zijn dak en de jury is sprakeloos. Jonathan wordt bestempeld als ‘nieuwe ster’. Ontroerend om te zien wat dat met deze jongen doet. Door het juiste duwtje in de rug heeft hij zijn onzekerheid overwonnen en kan hij zijn talent ontplooien.

De dames gaan aan de slag en komen eind van de maand trots meten en wegen. Girl power!

Zo’n duwtje probeer ik aan zoveel mogelijk anderen te geven. Ik ben daarom, naast personal training, gestart met een nieuwe begeleidingsvorm voor training, voeding en levensstijl. De men-sen sporten zelf en komen één of twee keer per maand langs om de vorderingen te bespreken. Het zijn voornamelijk vrouwen die dit prettig vinden. Logisch, want onzekerheden bespreken de meeste vrouwen het liefst met een vrouw. Leuk genoeg wor-den er fantastische resultaten bereikt. De dames gaan zelf aan de slag en komen eind van de maand zelfs trots wegen en meten. Hoezo onzeker? Girl power!

Natuurlijk zijn er ook mannen die veel om hun uiterlijk geven. Sinds mijn vader fana-tiek traint, leeft hij op van de compliment-jes en staat hij regelmatig zijn spierballen te bekijken. Ook mijn vriend is een ware ijdeltuit. Geen denken aan dat hij zonder wax in z’n haar of met bril op z’n neus de deur uitgaat. Deze ijdelheid moeten we echter niet verwarren met onzekerheid.

IJdelheid is de oppervlakkige vorm, of het gevolg van onzeker-heid. Onzeker zijn zit veel dieper. Het kan je belemmeren om te genieten of om iets te bereiken. Zo zijn er veel mensen die wel willen afvallen, maar er niet van overtuigd zijn dat ze dat ook kun-nen. Zij kunnen zich door onzekerheid niet voorstellen dat ze echt slank kunnen worden. Dan gaat het sowieso niet lukken. Je moet zeker zijn om resultaat te boeken.

Kortom, overwin de momenten of fases van onzekerheid. Zelf probeer ik op zulke onzekere momenten altijd te denken aan Wim. Wim heeft viermaal kanker gehad én uiteindelijk overwon-nen. De vierde keer deed hij het namelijk anders: Hij paste zijn voeding en levensstijl aan en begon ook aan zijn mentale gezond-heid te werken.

Hij was in de stellige overtuiging dat hij beter zou worden en niet meer opnieuw ziek zou worden. Dat is hem gelukt. Wim staat elke dag op, kijkt in de spiegel en zegt zelfverzekerd: ik ben gezond. En daar kunnen we iets van leren. Weg met de onzekerheid, koop een grote spiegel en durf jezelf aan te kijken.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… Ik ben de mooiste van het land!


Mireille van Vuuren komt uit Waddinxveen en is personal trainer in haar eigen bedrijf MiCorpus. Ze is al jaren actief in de sportbranche en heeft opleidingen gevolgd op het gebied van personal training en health coaching. Daarnaast is Mireille massagetherapeut.


Be Sociable, Share!

    Reageer

    Facebook

    Twitter

    LinkedId